visueel denken
';
Hoe geef je een KILLER presentatie?

InContext consultancy - the leadership road - website

“WOW…” is altijd een fijne eerste reactie om te krijgen bij het begin van een presentatie. Zorg dat je gelijk de aandacht van de ontvanger hebt. En dan? De nieuwsgierigheid is gewekt… Wat zie ik allemaal? Wat is het verhaal? Waarom gaat deze presentatie mij verrassen?

Belangrijk onderdeel van een presentatie is de informatie die je toont en de manier waarop je die toont. Maar daar ligt ook gelijk het gevaar; want mensen zijn nieuwsgierig! En nieuwsgierigheid is afleidend. Ben je net lekker op dreef in je verhaal, is de ontvanger je alweer kwijt omdat hij/zij, nieuwsgierig als diegene is, alweer verder aan het kijken is/ je volgende bullet point al heeft gelezen/ je volgende plaatje al heeft bekeken…

Gelukkig biedt PowerPoint de mogelijkheid je bullets één voor één weer te geven, net als je plaatjes, etc. De wat meer gevorderden in PowerPoint gebruiken soms zelfs een (tijds)balk om weer te geven waar en hoever ze zijn. Maar de cohesie in slides is vaak niet verder terug te vinden dan in dezelfde achtergrond. En dat geeft niet, maar het kan beter!

Zoals al eerder aangestipt is de kunst van het presenteren een beeld te creëren zonder daarbij alles gelijk te verklappen. Daarom zijn sommige presentaties waar één simpele foto gebruikt wordt ook zo sterk… Maar niet iedereen kan presenteren op die manier, de meesten hebben juist behoefte aan concrete herkenning van informatie in de presentatie. En daar komt Prezi in beeld. Door een vooraf ingesteld tijdspad is de presentator in staat heel gecoördineerd zijn verhaal te presenteren zonder meer te verklappen dan hij per frame wil laten zien. Want uitgezoomd zijn de kleine details te klein om de aandacht af te leiden en ingezoomd valt de rest buiten beeld .

Door een metafoor te kiezen of een pad uit te stippelen wordt je verhaal op een natuurlijke wijze aan elkaar gebreid en leidt het tot een sterke inleiding naar een groter geheel, wat zich langzaam ontvouwd voor de kijker.

De presentator wordt niet afgeleid omdat diegene een vooraf ingesteld pad volgt en daarbij de dubbele herkenning van beeld en tekst heeft. De kijker wordt meegenomen in een goed uitgedacht, helder, aantrekkelijk en inspirerend verhaal met als enige overtuigende uitkomst: “WOW…”

Like & Share:
JEROEN

Leave a reply

-