visueel denken
';
De Kracht van de Metafoor

600-Arcadis-visualisatie-DNA-BIM-modelling-SE-systems-engineering-tekening-proces-visie-verhaal-idee-communicatie-presentatie

 

“Sommigen zien metaforen als een poëtische en retorische verbeelding, een vorm van buitengewone taal. Metaforen worden vaak gezien als karakteristiek voor taal, meer dan van gedachten of daden. Metaforen zijn doorgedrongen in ons alledaags leven, niet alleen in taal maar zeker ook in woorden en daden. Ons conceptueel systeem, van waaruit we denken en doen, is van natuur fundamenteel metaforisch.”

Bovenstaande inleiding is de eerste passage van hoofdstuk 1 uit het boek “Metaphors we live by” van George Lakoff en Mark Johnson. Het boek geeft een unieke kijk op hoe metaforen verweven zitten in onze taal en de manier waarop we dingen begrijpen en uitleggen. Juist om die reden is het gebruik van metaforen zo krachtig. Het geeft ons de kans om te ontsnappen aan de details en op een ander meta-niveau twee onderwerpen met elkaar te vergelijken. Dit zorgt ervoor dat je hersenen het sneller begrijpen en kunnen linken hoe de materie in elkaar zit.

Neem bijvoorbeeld bovenstaande tekening. De tekening gaat over het samenvoegen van twee ontwerp processen; BIM en SE. BIM modeling is het proces waarbij je de ontwikkeling en beheer van digitale weergaves van fysieke en functionele eigenschappen van bouwwerken kunt weergeven. Hierdoor kun je in een vroeg stadium zien of er fouten gaan optreden, zodat je deze in een latere fase kunt voorkomen. SE staat voor Systems Engineering, een interdisciplinaire aanpak om de gehele levenscyclus van een succesvol systeem te beschouwen, zodat je met specifieke eisen kunt komen waarvoor je testmethodes vast zet. Deze twee processen moeten meer verbonden worden. Een ingewikkeld verhaal dus…

Door het gebruik van een metafoor kun je even weg van de details en de communicatie op een toegankelijke manier starten. In dit voorbeeld is een goed ontwerp het DNA van een bouwwerk. Hoe sterker het DNA, hoe beter het bouwwerk. In het ontwerpproces ontwikkel je als het ware het DNA. Nu zijn de hoofdlijnen uitgelegd en snapt men waar het over gaat en wat je wil bereiken.

Vervolgens zijn er vijf fases om tot een goed ontwerp te komen. De “base pairs”, de dwarsliggers tussen de strengen bepalen het uiterlijk, het ontwerp dus. In de eerste fase wordt aan de hand van de eisen van de stakeholders richting bepaalt. Vervolgens geven de gezamenlijke eisen randvoorwaarden, grenzen waarbinnen het ontwerp zich moet verhouden. Om het ontwerp te kunnen verifiëren, moet je test methodes vastzetten, zodat je de parameters van je ontwerp kan testen. In stap vier worden de “base pairs” ontworpen, het bouwwerk. In de vijfde fase kan vervolgens het ontwerp geverifieerd worden aan de hand van de testmethodes. Tevens is de vorm van de streng overeenkomstig in vorm met het (in o.a. de infrawereld veel gebruikte) V-model en wordt daarmee ook die link gelegd (zie hieronder).

Zo draag je zorg voor een gedegen ontwerp dat past bij de wensen van de klant. Helder toch? Op deze manier is een complex verhaal over ontwerp processen die op elkaar moeten aansluiten om een goed bouwwerk te kunnen ontwerpen toch relatief snel uit te leggen, goed te onthouden en tevens te reproduceren.

Dankzij de metafoor!

Klik hier voor de grote afbeelding: https://jeroenvanderliende.com/?portfolio=arcadis-visie-op-bim-en-se-systems-engineering-tekening

Like & Share:
JEROEN

-