';

Visuele Verbinders

We hebben een nieuwe naam en website: https://visueleverbinders.nl/

Bekijk hem nu!

Waarom

Visueel Denken

Complexe informatie vraagt om duidelijke communicatie. Door middel van visualisaties structureer en visueel denken vertaal ik complexe informatie, zoals een visie, presentatie, verhaal of idee naar een praatplaat, infographic, schets, tekening of animatie filmpjes. Dit gebeurt in een co-creatief proces van Design Thinking en visueel denken. De daarbij ontwikkelde praatplaat dient als kapstok, zodat je tijdens een presentatie een sterk, inspirerend communicatiemiddel hebt om je verhaal aan op te hangen en je verhaal overtuigend af kan stemmen op jouw specifieke doelgroep.

Juist die koppeling van tekst en beeld na het proces van visueel denken zorgt ervoor dat je het onthoudt. 83% van het menselijk leren gebeurt visueel. Presentaties moeten visueel zijn om mensen te betrekken en duidelijk te kunnen communiceren, zodat onderling “gedeeld gedachtegoed” bereikt wordt. Gelukkig zie je dat ook steeds meer terug in rapporten en documenten. Onderzoek wijst uit dan presentaties die gebruik maken van illustraties 43% meer overtuigend zijn dan tekstuele presentaties. Laten we de kracht van beeld gebruiken! 

Producten

Hoe kan ik uw bedrijf van dienst zijn

Workshops

Visueel denken en storytelling helpt je om ideeën helder te communiceren. In workshops gaan we terug naar de basis van tekenen en mindmappen, zodat je in staat bent snel de essentie van je idee op papier te zetten. Dit kan in een workshop visueel denken of business modelling, waarbij gebruikt gemaakt wordt van het waarde propositie en business model canvas. Deze workshops geven je de kennis en kunde om je ideeën snel op papier te zetten, je toehoorders te stimuleren en je plannen gelijk te testen bij collega’s of klanten. Zodat gedeeld begrip ontstaat over hoe jij van plan bent waarde te creëren.

Meer info over workshops
live tekenen, sneltekenen, workshop, sneltekenaar, visueel denken
Live Sneltekenen

Tijdens brainstorm sessies, vergaderingen, events of workshops, wordt sneltekenen (ookwel: visual notetaking of visueel denken) gebruikt om een visie, plan, boodschap, idee, opinie of zelfs gevoel vast te leggen. Door te tekenen wordt de essentie in een herkenbare visuele wijze geborgd. Er wordt dus gelijk een communicatie tool gecreëerd. Teams en individuen kunnen deze illustraties gebruiken om hun verhaal te presenteren aan anderen en de complexiteit te verklaren en in te spelen op de herkenning en empathie van de toehoorders. Dit kan zowel op papier als digitaal op een scherm!

Meer info over sneltekenen
praatplaat, visueel denken, design thinking, proces, organisatie, jeroen van der liende, corporate communication, communicatie, storytelling, visual thinking, tekening, tekeningen, Arcadis, BIM, BIM modelling, aanbesteding, tender
Praatplaten

Design Thinking wordt toegepast op een complex communicatie vraagstuk, zodat een visuele vertaling gemaakt kan worden. De vertaling in de vorm van een tekening noemen we een praatplaat. Deze praatplaat kan gepresenteerd worden in een concreet en begrijpbare manier, omdat de informatie geborgd zit in de plaat. De plaat geeft op een doordachte en weloverwogen wijze de verbanden weer tussen de verschillende elementen. Door de informatie te vertalen naar beeld dmv visueel denken zorg je voor herkenning, empathie en dus begrip. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden!

Meer info over praatplaten
animaties, animations, pictorgram, visueel denken, design thinking, storytelling
Animaties

De keuze voor een praatplaat of animatie (ookwel: explanimatie of gewoonweg film/filmpje) is vaak gebaseerd op het gebruik (presenteer je zelf of wordt het verhaal gepresenteerd), de beschikbaar presentatie tijd, de complexiteit van de boodschap en de grootte van de doelgroep. Animatiefilmpjes, ontwikkeld aan de hand van visueel denken, hebben de mogelijkheid om de boodschap op te bouwen op een toegankelijke wijze, gecombineerd met een weloverwogen en doordachte woordkeuze voor de voice-over tekst. Dit zorgt voor de perfecte samengevatte visuele presentatie voor grotere doelgroepen.

Meer info over animaties

De Beste Werken

Een selectie uit het portfolio

Het Proces

Bij communicatie ben je altijd op zoek naar aansluiting bij je doelgroep. Wij leggen de verbinding tussen bergen informatie en activatie van de doelgroep. In een proces van co-creatie komen we samen tot het beste resultaat.

Image module

Hieronder wordt uitgelegd welke vier stappen we nemen om tot het gewenste eindresultaat te komen.

JEROEN | Visueel Denken - Procesplaat stap1
1. Analyseren

In de eerste sessie proberen we te doorgronden wat u wil communiceren, waarom, naar wie, etc. Een hoop vragen worden gesteld om een compleet inzicht te krijgen in het communicatie vraagstuk en de context daarvan. Vaak helpt het stellen van de juiste vragen om de probleemstelling aan te scherpen. Tijdens dit proces wordt alle informatie d.m.v. notities en tekeningen vastgelegd.

JEROEN | Visueel Denken - Procesplaat stap2
 2. Structureren

We begrijpen dat u druk bent en geen tijd hebt om elke seconde van de ontwikkeling mee te kijken. En dat hoeft ook niet! Tijdens de intake komt alle informatie over tafel. Deze informatie moet vervolgens verwerkt worden. Tijdens en na het analyseren en structureren van alle informatie en de verbanden tussen alle elementen, wordt het proces van “Design Thinking” gebruikt om de vertaling naar beeld te maken.

JEROEN | Visueel Denken - Procesplaat stap3
3. Vertalen

Wanneer alle verbanden gelegd zijn en de puzzel vorm heeft gekregen is het tijd de juiste vertaling te vinden voor de combinatie van onderdelen. Juist de verbanden dienen helder vertaald te worden naar beeld, zodat de activatie en verbinding met de doelgroep nog beter gelegd kan worden. Vervolgens werken we het beeld digitaal uit in hoge resolutie.

JEROEN | Visueel Denken - Procesplaat stap4
4. Optimaliseren

Spiegelen is een belangrijk aspect van de ontwikkeling. Met de term spiegelen wordt letterlijk gedoeld op het “spiegelen” van informatie die is ontvangen. Dit gebeurt door de informatie aan de hand van de ontwikkelde tekening(en) te presenteren aan de opdrachtgever.  Dit schept vaak nieuw licht op de zaak en geeft voortschrijdend inzicht, juist omdat het een helicopter view biedt over alle informatie.

Animaties

Animaties zijn perfect voor grote doelgroepen en werken goed als online content

Klanten

Evaluaties en ondersteuning van klanten zorgen continu voor verdere verbetering om het beste resultaat te bereiken

“Jeroen is een zeer doelgerichte professional die uitstekend de vraag van de organisatie kan vertalen naar het gewenste beeld”

 

 

– Nazima Ramdin

Communicatieadviseur bij Ministerie van BZ

Engie, Cofely, GDF Suez, Erik Groen

“We werken bij ENGIE met Jeroen samen om complexe boodschappen aan klanten én medewerkers te vertalen naar effectieve communicatiemiddelen, hij is in staat om in korte tijd de kern te pakken en te vertalen in beeld.”

 

– Erik Groen

Business Developer bij ENGIE

“Jeroen is in staat om de essentie van een boodschap te grijpen en uit te drukken in een precieze en creatieve wijze. Jeroen heeft een pracht resultaat neergezet!”

 

 

– Floris Vlasveld

Directeur bij Inspire

Engie logo

Recente Projecten

De meest recente projecten en blog-posts

Kijk voor informatie over dit traject op onze nieuwe website: https://visueleverbinders.nl/portfolio/rijkswaterstaat-animatie-bruggen-en-sluizenstandaard Deze animatie voor Rijkswaterstaat heeft als doel om medewerkers te enthousiasmeren over een aankomende e-learning. Rijkswaterstaat is bezig met

Continue
MBO praatplaat toekomstperspectief

Kijk voor meer info op onze nieuwe website: https://visueleverbinders.nl/ Voor saMBO-ICT hebben we in samenwerking met adviesbureau Hutspot twee praatplaten ontwikkeld. Deze platen worden ingezet voor communicatie in de sector om

Continue
Gemeente Schiedam sessie Sneltekenen bewoners avond

Kijk voor meer informatie op onze nieuwe website van Visuele Verbinders: https://visueleverbinders.nl/ Voor een bewonersavond van de Gemeente Schiedam hebben we een snelteken sessie gedaan in opdracht van Buzzzle. Hierbij ging

Continue
Praatplaat RT-M visie op samenwerken

Kijk voor meer informatie op onze nieuwe website: https://visueleverbinders.nl/portfolio/rt-m-visie-op-samenwerken Deze praatplaat toont hoe RT-M financieringstrajecten uitvoert voor en met klanten. Projecten kosten geld. Gelukkig zijn er subsidies en diverse andere mogelijkheden om

Continue
Praatplaat InHolland in samenwerking met Hutspot

Kijk voor meer informatie op onze nieuwe website voor dit project: https://visueleverbinders.nl/portfolio/inholland-praatplaat Deze praatplaat is het eindproduct van een visie traject voor InHolland, in samenwerking met Hutspot. Het doel van dit

Continue
Praatplaat Ampelmann Visie Strategie

Lees uitgebreid over deze case op onze nieuwe pagina van Visuele Verbinders: https://visueleverbinders.nl/cases/ampelmann-de-organisatie-visueel-inzichtelijk   Deze praatplaat is ontwikkeld voor de innovatie afdeling van Ampelmann. Intern wordt deze praatplaat ingezet om het

Continue
Praatplaat Strategie Conservator Group

Kijk voor meer voorbeelden op onze nieuwe Visuele Verbinders website: https://visueleverbinders.nl/cases/ De strategie van Conservator Group BV is gevisualiseerd in deze praatplaat. Conservator bestaat al 75 jaar en heeft zich al

Continue

“Presentations using visual aids were found to be 43% MORE PERSUASIVE than unaided presentations”

3M corporation

“Presentations using visual aids were found to be 43% MORE PERSUASIVE than unaided presentations”

Continue

Over Jeroen

Opleiding, Ervaring & Netwerk

Jeroen heeft dit bedrijf in 2013 opgericht om zijn mix van analytisch en pragmatisch denken, design thinking en tekenskills toe te passen op het bedrijfsleven en overheden. Hij is opgeleid als product ontwerper met een de master Integrated Product Design aan de faculteit Industrieel Ontwerp in Delft, maar altijd een sterke interesse gehad in strategie. Zowel tijdens zijn werk als freelancer, ontwerpstudent en stagiair bij een ontwerpbureau, heeft hij geleerd om complexe problemen te analyseren en te vertalen naar oplossingen. Deze pragmatische en analytische aanpak van “Design Thinking” gebruikt hij nog steeds om problemen op te lossen en tot ontwerp oplossingen te komen, maar nu meer gericht op het ontwerpen van verhalen (storytelling) dan fysieke producten.

Sindsdien is zijn bedrijf gegroeid van een zelfstandig individu tot een netwerk van freelancers en vaste partners, waarin Jeroen per opdracht kijkt welke persoon het meest geschikt is om deze (samen) mee op te pakken. Jeroen is hierin altijd de regisseur en contactpersoon. Jeroen gelooft dat communicatie meer effectief, uitdagend en aantrekkelijk zou moeten zijn.

Hij gelooft dat flexibel, persoonlijk en effectief werken met opdrachtgevers zorgt voor het beste resultaat voor elk communicatie vraagstuk. Zijn gedrevenheid en geloof in lange termijn samenwerkingen zorgt ervoor dat geen deadline gemist wordt en altijd net dat stapje meer gezet wordt om tot een passend resultaat te komen en een tevreden opdrachtgever.

Werken bij JEROEN?

Op zoek naar een uitdagende full-time of part-time functie als visueel denker? Of interesse in een stageplek? Er is altijd een hoop werk te verzetten! Neem dan contact op voor de mogelijkheden!

Contact

Fresh brew espresso is just a second away…

Jeroen van der Liende MSc.

Adres:
Caballerofabriek unit 45
Saturnusstraat 60
2516 AH Den Haag
Nederland

Telefoon:
+31 (0)70 406 84 99
+31 (0)6 514 023 96

E-mail:
info@jeroenvanderliende.com

-