visueel denken
';
Breng je verhaal naar buiten!

 

AWTI foto Jet Bussemaker groot website

Trots zijn op je verhaal. Het is iets wat elk zelf respecterende organisatie zou moeten kunnen… Maar toch zijn er genoeg bedrijven of organisaties die waarde kunnen toevoegen, maar niet voldoende met hun verhaal naar buiten komen. Laat zien wie je bent en wat je doet! – Zeker als dit kan met Jet Bussemaker; minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In dit voorbeeld gaat het over AWTI, een onderzoeksbureau dat in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) onderzoek heeft gedaan naar de verbetering van samenwerking tussen hogescholen en het Midden- en kleinbedrijf (Mkb). Het Mkb en de hogescholen zijn een unieke match op het gebied van praktijkgericht onderwijs en de vraag naar oplossing van actuele concrete vraagstukken. Toch werken ze nauwelijks samen en wordt het meeste onderzoek gedaan door de universiteiten en andere instituten (TNO, Deltaris, Marin etc.)

Gelukkig erkende AWTI dat het visualiseren van de materie van onderzoek sterk bij kan dragen aan het overbrengen van de resultaten en het faciliteren van verandering. Want onderzoek doen is één, maar het naar buiten brengen ervan en zorgen dat het gaat leven is een tweede. Na 2 sessies kwamen we tot het eindresultaat waarin het speelveld van stakeholders, de conclusies en aanbevelingen getekend zijn. Als een fontein van kennis is te zien hoe kennis vloeit van de ene partij naar de ander en wat daarin zou moeten verbeteren.

Bij het bespreken van de vervolgstappen van dit onderzoek en het communiceren ervan, bleek dat dit onderzoek gepresenteerd zou worden bij Nederlandse kennisinstellingen, zoals hogescholen. Het onderzoek zou ook gestuurd worden naar het ministerie van OCW, maar gaandeweg het gesprek bedachten we dat het een mooi gebaar zou zijn dit onderzoek middels de afgedrukte visualisatie officieel te overhandigen aan PvdA minister Jet Bussemaker.

Na de overhandiging was het dan ook prachtig om te zien dat op Twitter mensen het verhaal gingen delen, evenals de foto’s met de minister. Het onderzoek begon te leven en trok de aandacht!

En attentie is een cruciale stap in de weg naar verandering. Laat het Mkb en de hogescholen, de toekomstige Partners in Innovatie, elkaar nu maar vinden…

AAEAAQAAAAAAAAOeAAAAJDQ4ZDY2NzkzLTVmMmItNDE3NS04YmVhLTZmZGE0MTI1MjgzMQ

JEROEN